Az InBody egy testösszetétel analizátor, amely 98%-os pontosságú diagnózist ad a klinikai kezelések és terápiák során. A készülék segítség lehet sportolóknak ezenkívül egészségmegőrzésre és a fogyókúránkban is nagy szerepet játszhat.

 Az eszköz működése során egy gyenge áram segítségével térképezi fel a test összetételét, ami a szervezet számára nem megterhelő és fájdalommentes. A bioelektromos inpadenciaelemzés alapelve, hogy az emberi test szervei és szövetei félvezetőként az emberi testben lévő víz pedig vezető szerepet játszik.

A vizsgálat menete

A vizsgálat 2 perc alatt elvégezhető, mezítláb, levetkőzést nem igényel. A ráállunk a készülékre, és két kart a kezünkbe tartva várunk, míg a mérés elkészül és kinyomtatásra kerül.

A vizsgálat pontossága miatt megkell felelni az alábbi pontoknak a mérés előtt:

  • Ne egyen és ne igyon a mérés előtt két órával!
  • Ne sportoljon közvetlenül mérés előtt!
  • Menstruáció során ne végezzünk mérést, mert ilyenkor nagyobb a test vízvisszatartása
  • A mérés előtt közvetlenül ne fürödjön, mert átmeneti változásokat okozhat a test összetételében.
  • Ha tud, vizelet- és székletürítést követően jöjjön a mérésre.

A mért adatok kielemzése

A gép megmutatja a testösszetételt, ami bemutatja elkülönítve a testet alkotó összetevők súlyát, melyek a teljes testsúlyt alkotják. A mért értékek összehasonlíthatóak a normálértékekkel. Az izom – zsír analízis során a vázizom és a testzsír tömegének arányát hasonlítja össze az eszköz. A normál értékhez viszonyítva egy vonalgrafikon segít az értékelésben. A gép felállít egy elhízás diagnosztikát a BMI és a testzsír százalék arányának bemutatásával. Az InBody 720 képes különválasztani a rejtett elhízást is. Ezenkívül a kiértékelés megmutatja a test ásványianyag tartalmát, az egyes testrészekben az ödéma értékeit, a zsigeri zsírterületet. 

A mért adatok kiértékelése

Az eredménylapon a mért eredmények összesítésre kerül, ami segít a vizsgált személy saját egészségügyi állapotának áttekintésében. A kiértékelés megad egy célsúlyt és hogy annak eléréséhez mennyi zsír és izom szükséges. A fittségi mutató egy általános, könnyen megjegyezhető mérőszám, aminek folyamatos vizsgálata motiváló hatású lehet. A gép kiegészítő adatokat is megmutat, mint az elhízás foka, test sejttömeg, csont ásványi anyag tartalma, alapanyagcsere szint.