Küzdőjátékok – A Kötélhúzás és változatai

Írta: Incze Ábel

Incze Ábel vagyok, a győri Széchenyi István Egyetem Sport és rekreációszervező hallgatója. A sziklamászás a szenvedélyem, de már több sportágat űztem. Mindig törekedtem a megtervezett edzésre, mert szerintem ez a fejlődés kulcsa. Azért hoztam létre az IVET-et ,hogy a tudatos edzéstervezés mindenki számára elérhető legyen.

2020.04.15.

A küzdősportokban és a küzdőjátékokban a személyiségfejlődés miatt nagy pedagógiai lehetőség van. Magyarországon a nemzeti alaptanterv részét képezi és jelen van a mindennapos testnevelés órákon. A test-test ellen játékok kiváló lehetőség nyújtanak csapat egység összekovácsolására különböző táborokban, tréningeken. A pedagógusok, edzők előszeretettel alkalmaznak küzdő játékokat alsóbb tagozatos diákoknál, mert nincs eszközigénye és nincs szükség speciális sportági technikai tudásra ezenkívül kiválón előkészítik a bonyolultabb küzdősportok oktatását. „A küzdősportok oktatása során a diákoknak lehetőségük nyílik felmérni testi képességeiket, részesülni a siker és kudarc élményében, megtanulni a szabályok betartása mellett versenyezni.” [Küzdősportok, küzdőjátékok-Morvay-Sey,Kata]. Ismertetek néhány küzdőjátékot, amiket eltérő korosztályoknak és képességű gyerekekkel lehet játszatni.

A kötélhúzás bemutatása

A kötélhúzás egy remek küzdőjáték, amit lehetőség van páros, illetve csapatjátékként gyakoroltatni. Ideális a küzdőjátékokkal ismerkedők számára, mert a küzdelem során nincs fizika érintkezés az ellenfelek között. Fontos, hogy a két csapatot vagy páros küzdelem esetén ellenfeleket úgy válogassuk ki, hogy mint képességekkel, mint testalkattal azonosak legyenek a kiegyensúlyozott küzdelem érdekében. A játékot eltérő nemű és korú gyermekekkel is lehet játszani amennyiben a két csapat képességei kiegyenlítettek.

A kötélhúzás menete

A két oldalon egymással elhelyezkedő fél vagy csapat között azonos távolságra kijelölünk egy vonalat. Az ellenfelek mindkét kézzel megfogják a kötelet és vezényszóra elkezdik húzni. Cél az ellenfél áthúzása a kijelölt vonalon. Tilos leülni, a kötelet szándékosan elengedni, rángatni, illetve az ellenfélnek hátat fordítva húzni azt. Aki egyik lábával átlép az előre kijelölt vonalon, az veszít.

A kötélhúzás motoros képességfejlesztő hatása

A kötélhúzásnak több fajtája van. Mindegyik más-más mértékkel fejleszti a kondicionális képességek közül az erőt, a koordinációs képességek közül pedig az egyensúlyérzéket. Ezenkívül szükség van a menetek előtti stratégiára és a meneteken alatt történő taktikai lépésekre is. A szabályok betartása fegyelemre tanít. Objektív értékelése miatt pedig megtanít emelt fővel veszíteni és az ellenfél képességeinek tiszteletére is. Csapatban megtanít az együttműködésre, hogy a résztvevők között összhang legyen.

A Kötélhúzás változatai

A kötélhúzásnak több változata van, hogy ha nincs eszközünk, vagy nincs elegendő ember, vagy csak egyszerűen máshogy akarjuk ugyanazon képességeket fejleszteni.

  • Ha nagyobb mértékben akarjuk az egyensúlyérzéket fejleszteni, akkor a résztvevőket (csak 2 fővel lehet játszani) állítsuk fel egy zsámolyra és az nyer, aki lehúzza a másikat.
  • A játék játszható két kötéllel is.
  • Játszható egy kézzel is. Ahol a résztvevőknek 5-5 méterre egy-egy kislabdát helyezünk el. Itt a cél az ellenfél húzásával a tárgy megérintése a szabad kézzel. Az győz, akinek először sikerül megérinteni a kihelyezett tárgyat.
  • Korona [Lange–Sinning, 2007, 70. o.]: A párok egyik kezükkel a kötél két végét fogva helyezkednek el egymással szemben harántterpeszállásban. A résztvevők fejére egy-egy gumigyűrűt helyezünk. Cél a másik játékos húzása, utánaengedése abból a célból, hogy a korona leessen a fejéről. Tilos a másik érintése kézzel, lábbal, vagy a szalagot elengedni, mert sérülést okozhat! Ez a változat az ügyességet is fejleszti az erőn és egyensúlyérzéken kívül.

Érdekelhetnek még…

Küzdőjátékok – Lábérintő

Küzdőjátékok – Lábérintő

A küzdősportokban és a küzdőjátékokban a személyiségfejlődés miatt nagy pedagógiai lehetőség van. Magyarországon a...

Küzdőjátékok – Vállérintő

Küzdőjátékok – Vállérintő

A küzdősportokban és a küzdőjátékokban a személyiségfejlődés miatt nagy pedagógiai lehetőség van. Magyarországon a...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük