Küzdőjátékok – Földharc

Írta: Incze Ábel

Incze Ábel vagyok, a győri Széchenyi István Egyetem Sport és rekreációszervező hallgatója. A sziklamászás a szenvedélyem, de már több sportágat űztem. Mindig törekedtem a megtervezett edzésre, mert szerintem ez a fejlődés kulcsa. Azért hoztam létre az IVET-et ,hogy a tudatos edzéstervezés mindenki számára elérhető legyen.

2020.04.15.

A küzdősportokban és a küzdőjátékokban a személyiségfejlődés miatt nagy pedagógiai lehetőség van. Magyarországon a nemzeti alaptanterv részét képezi és jelen van a mindennapos testnevelés órákon. A test-test ellen játékok kiváló lehetőség nyújtanak csapat egység összekovácsolására különböző táborokban, tréningeken. A pedagógusok, edzők előszeretettel alkalmaznak küzdő játékokat alsóbb tagozatos diákoknál, mert nincs eszközigénye és nincs szükség speciális sportági technikai tudásra ezenkívül kiválón előkészítik a bonyolultabb küzdősportok oktatását. „A küzdősportok oktatása során a diákoknak lehetőségük nyílik felmérni testi képességeiket, részesülni a siker és kudarc élményében, megtanulni a szabályok betartása mellett versenyezni.” [Küzdősportok, küzdőjátékok-Morvay-Sey,Kata]. Ismertetek néhány küzdőjátékot, amiket eltérő korosztályoknak és képességű gyerekekkel lehet játszatni.

Birkózás térdelésben/Földharc

A Földharc a birkózás vagy a cselgáncs rávezetésére alkalmas küzdőjáték, szert nem igényel csak stopperórát és egy szőnyeggel/tatamival borított területre van szükség.

A Földharc menete

Kiinduló helyzet: a küzdőfelek egymással szemben helyezkednek el térdelőülésben. Cél az ellenfél két vállra fektetése húzással, tolással, egyensúlyából való kibillentésével. Az a játékos győz, aki előbb dönti két vállra ellenfelét. Korosztálytól függően 15–30 másodpercig játszhatjuk. Tilos féltérdelésnél magasabbra emelkedni!

A Földharc motoros képességfejlesztő hatása

A földharc a cselgáncs és a birkózás komplexebb mozgásanyagára. Fejleszti az erőt és az egyensúlyérzéket.

A földharc változatai

  • Különböző kiinduló helyzetekből játszható.

Érdekelhetnek még…

Küzdőjátékok – Lábérintő

Küzdőjátékok – Lábérintő

A küzdősportokban és a küzdőjátékokban a személyiségfejlődés miatt nagy pedagógiai lehetőség van. Magyarországon a...

Küzdőjátékok – Vállérintő

Küzdőjátékok – Vállérintő

A küzdősportokban és a küzdőjátékokban a személyiségfejlődés miatt nagy pedagógiai lehetőség van. Magyarországon a...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük