Küzdőjátékok – Húzd át a vonalon!

Írta: Incze Ábel

Incze Ábel vagyok, a győri Széchenyi István Egyetem Sport és rekreációszervező hallgatója. A sziklamászás a szenvedélyem, de már több sportágat űztem. Mindig törekedtem a megtervezett edzésre, mert szerintem ez a fejlődés kulcsa. Azért hoztam létre az IVET-et ,hogy a tudatos edzéstervezés mindenki számára elérhető legyen.

2020.04.15.

A küzdősportokban és a küzdőjátékokban a személyiségfejlődés miatt nagy pedagógiai lehetőség van. Magyarországon a nemzeti alaptanterv részét képezi és jelen van a mindennapos testnevelés órákon. A test-test ellen játékok kiváló lehetőség nyújtanak csapat egység összekovácsolására különböző táborokban, tréningeken. A pedagógusok, edzők előszeretettel alkalmaznak küzdő játékokat alsóbb tagozatos diákoknál, mert nincs eszközigénye és nincs szükség speciális sportági technikai tudásra ezenkívül kiválón előkészítik a bonyolultabb küzdősportok oktatását. „A küzdősportok oktatása során a diákoknak lehetőségük nyílik felmérni testi képességeiket, részesülni a siker és kudarc élményében, megtanulni a szabályok betartása mellett versenyezni.” [Küzdősportok, küzdőjátékok-Morvay-Sey,Kata]. Ismertetek néhány küzdőjátékot, amiket eltérő korosztályoknak és képességű gyerekekkel lehet játszatni.

Húzd át a vonalon!

A Húzd át a vonalon! vagy Húzd át a határon! küzdőjáték nagyban hasonlít a kötélhúzásra, de ez szer nélkül zajlik és csapatként nem játszható.

A küzdőjáték menete

A párok egymással szemben karnyújtásnyira helyezkednek el egy kijelölt középvonalon. Az alapállás harántterpesz. A két fél kezüket keresztezve, szkander- vagy „herkules” -fogásban kulcsolják össze. A két játékos háta mögött, a középvonaltól 3-3 méterre egy-egy vonalat jelölünk ki. Feladat a vezényszót követően a másik áthúzása a vonalon. Az nyer, aki áthúzza társát a vonalon.  Tilos leülni, a fogást szándékosan elengedni, illetve forogni, valamint a másikat hátra lökni. Aki egyik lábával átlép az előre kijelölt vonalon, az veszít!

A küzdőjáték motoros képességfejlesztő hatása

A játék, kiváló a test-test elleni küzdelem megismerésére és a küzdősportokra való rávezetésre. A kötélhúzással ellentétben ez a játék nem fejleszti az egyensúlyérzéket, de az erőt nagy mértékben növeli. Mint a küzdőjátékok nagy része a „Húzd át a vonalon!” is megtanít emelt fővel veszíteni és az ellenfél képességeinek tiszteletére is.

A Húzd át a vonalon! változatai

  •  Rák harc: A párok „rákjárásban” helyezkednek el háttal egymásnak. Cél a másik áttolása egy előre kijelölt vonalon. Ha valaki leérinti a fenekét, akkor veszített.
  • Kiszorító: Ebben a változatban a párok az egyik vállukat összeérintve térdelőtámaszban helyezkednek el. Cél a másik kiszorítása a kijelölt játéktérről (pl.: kör vagy szőnyeg). A kezeknek és térdeknek végig a talajjal érintkezniük kell!

Érdekelhetnek még…

Küzdőjátékok – Lábérintő

Küzdőjátékok – Lábérintő

A küzdősportokban és a küzdőjátékokban a személyiségfejlődés miatt nagy pedagógiai lehetőség van. Magyarországon a...

Küzdőjátékok – Vállérintő

Küzdőjátékok – Vállérintő

A küzdősportokban és a küzdőjátékokban a személyiségfejlődés miatt nagy pedagógiai lehetőség van. Magyarországon a...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük