Küzdőjátékok – Lábérintő

Írta: Incze Ábel

Incze Ábel vagyok, a győri Széchenyi István Egyetem Sport és rekreációszervező hallgatója. A sziklamászás a szenvedélyem, de már több sportágat űztem. Mindig törekedtem a megtervezett edzésre, mert szerintem ez a fejlődés kulcsa. Azért hoztam létre az IVET-et ,hogy a tudatos edzéstervezés mindenki számára elérhető legyen.

2020.04.15.

A küzdősportokban és a küzdőjátékokban a személyiségfejlődés miatt nagy pedagógiai lehetőség van. Magyarországon a nemzeti alaptanterv részét képezi és jelen van a mindennapos testnevelés órákon. A test-test ellen játékok kiváló lehetőség nyújtanak csapat egység összekovácsolására különböző táborokban, tréningeken. A pedagógusok, edzők előszeretettel alkalmaznak küzdő játékokat alsóbb tagozatos diákoknál, mert nincs eszközigénye és nincs szükség speciális sportági technikai tudásra ezenkívül kiválón előkészítik a bonyolultabb küzdősportok oktatását. „A küzdősportok oktatása során a diákoknak lehetőségük nyílik felmérni testi képességeiket, részesülni a siker és kudarc élményében, megtanulni a szabályok betartása mellett versenyezni.” [Küzdősportok, küzdőjátékok-Morvay-Sey,Kata]. Ismertetek néhány küzdőjátékot, amiket eltérő korosztályoknak és képességű gyerekekkel lehet játszatni.

Lábérintő

A Lábérintő a vállérintőhöz hasonló küzdő játék, de ez az alsó végtagokat mozgatja meg intenzíven. Stopperórán kívül és a kijelölt játékterületen kívül nincs szükség más eszközre itt sem.

A Lábérintő menete

Kiinduló helyzet: Az ellenfelek a vállérintőhöz hasonlóan egymással szemben karnyújtásnyira egymástól, harántterpeszállásban helyezkednek el. A játékidő a vállérintővel megegyező és szabadon változtatható. Cél az ellenfél lábának, bokájának minél többszöri megérintése talppal. Az előre kijelölt játékterületen belül. Ugyanúgy lehet küzdőmozgással mozogni és kitérni a támadások elől, valamint felemelni a lábat. A játék végén az nyer, aki többször érintette meg társa bokáját adott idő alatt. Ezt a játékosok maguk számolják. Tilos a sípcsont, comb rúgása, a lábfej taposása!

A Lábérintő motoros képességfejlesztő hatása

Az előző küzdőjátékhoz hasonlóan ez is komolyabb technikai és taktikai képességeket igényel. Fejleszti a reakciógyorsaságot és a mozdulatgyorsaságot, téri tájékozódást és megtanít a szabad küzdőmozgás elsajátítására is. A támadáskor történő egy lábon állás fejleszti az egyensúlyérzéket és az erőt.

A Lábérintő változatai

  • Taposs, ha tudsz! A társak egymással szemben kartávolságra helyezkednek el és megfogják egymás azonos oldali csuklóját. Az nyer, aki adott időn belül többször tud ellenfele lábára lépni.
  • Bokaütős: A játékra az alapjátékra vonatkozó szabályokon kívül a játékosok megpróbálják kezükkel megérinteni a társ bokáját. Az a győztes, akinek adott időn belül ez többször sikerült.

Érdekelhetnek még…

Küzdőjátékok – Vállérintő

Küzdőjátékok – Vállérintő

A küzdősportokban és a küzdőjátékokban a személyiségfejlődés miatt nagy pedagógiai lehetőség van. Magyarországon a...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük