Küzdőjátékok – Vállérintő

Írta: Incze Ábel

Incze Ábel vagyok, a győri Széchenyi István Egyetem Sport és rekreációszervező hallgatója. A sziklamászás a szenvedélyem, de már több sportágat űztem. Mindig törekedtem a megtervezett edzésre, mert szerintem ez a fejlődés kulcsa. Azért hoztam létre az IVET-et ,hogy a tudatos edzéstervezés mindenki számára elérhető legyen.

2020.04.15.

A küzdősportokban és a küzdőjátékokban a személyiségfejlődés miatt nagy pedagógiai lehetőség van. Magyarországon a nemzeti alaptanterv részét képezi és jelen van a mindennapos testnevelés órákon. A test-test ellen játékok kiváló lehetőség nyújtanak csapat egység összekovácsolására különböző táborokban, tréningeken. A pedagógusok, edzők előszeretettel alkalmaznak küzdő játékokat alsóbb tagozatos diákoknál, mert nincs eszközigénye és nincs szükség speciális sportági technikai tudásra ezenkívül kiválón előkészítik a bonyolultabb küzdősportok oktatását. „A küzdősportok oktatása során a diákoknak lehetőségük nyílik felmérni testi képességeiket, részesülni a siker és kudarc élményében, megtanulni a szabályok betartása mellett versenyezni.” [Küzdősportok, küzdőjátékok-Morvay-Sey,Kata]. Ismertetek néhány küzdőjátékot, amiket eltérő korosztályoknak és képességű gyerekekkel lehet játszatni.

Vállérintő

Ehhez a küzdő játékhoz egy stopperórára lesz csak szükségünk, más eszközt nem igényel. Jelöljünk ki egy 8 x 8 m-es négyzet alakú játékteret (pl.: tatami szőnyeg vagy, vonalakkal a tornateremben).

A Vállérintő menete

Kiinduló helyzet: a párok egymással szemben karnyújtásnyira egymástól, harántterpeszállásban helyezkednek el. A játékidő időre megy: 30mp, ami csökkenthető, ha intenzívebb párharcot szeretnénk). Cél az ellenfél vállainak minél többszöri megérintése tenyérrel az előre kijelölt játékterületen belül. lehet mozogni és kitérni a támadások elől. A játék végén az nyer, aki többször érintette meg társa vállát adott idő alatt.

A Vállérintő motoros képességfejlesztő hatása

Ez a küzdő játék, már több technikai és taktikai tudást igényel összetettsége miatt. Fejleszti a koordinációs és kondicionális képességeket, mint a reakciógyorsaság, mozdulatgyorsaság, téri tájékozódás a távolságbecslés miatt.

A Vállérintő változatai

  • Haladóknak vagy idősebbeknek gyakoroltathatjuk úgy is a játékot, hogy a védések és támadások egységének gyakoroltatása céljából, hogy csúsztató, söprő védéssel oldalra tenyérrel, illetve leszorító, lenyomó védéssel lehet védeni a támadásokat.
  •  A játék másik változatában meghatározzuk, hogy csak elöl, vagy csak hátul lévő kézzel lehet érinteni a társ vállát.
  • Övcsomóérintő: A játékszabályok megegyeznek az előbbivel, de az övcsomó megérintése a cél. Ezzel megoldható a hasra középmagasságban történő kéztámadások előkészítése.
  • Kézérintő/kézvívás fekvőtámaszban: Ebben a változatban a párok egymással szemben karnyújtásnyira helyezkednek el fekvőtámasz pozícióban. Cél adott időn belül minél többször az ellenfél kézfejének nyitott tenyérrel történő megérintése. Ebben az esetben jelentős az egyensúlyérzéket fejlesztő hatás is és a törzs stabilizáló izmait is intenzíven erősíti.
  • Labdavívás: [Nádasi, 2001, 48.o] A pár tagjai egy-egy gumilabdát tartanak a kezükben. Cél a kézben tartott labdával az ellenfél testének megérintése. Az nyer, aki adott idő alatt több találatot ér el.

Érdekelhetnek még…

Küzdőjátékok – Lábérintő

Küzdőjátékok – Lábérintő

A küzdősportokban és a küzdőjátékokban a személyiségfejlődés miatt nagy pedagógiai lehetőség van. Magyarországon a...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük